• Skoggi Oy

Moraaliposeerausta biopolttoaineella?

Päivitetty: 27. tammi 2020
Hesarin Piia Elosen tämän viikon juttu biopolttoaineista nosti kovan kalabaliikin. Mitä? Eikö biopolttoaineen tankkaaminen vähennäkään ilmastopäästöjä?


Suomen laki edellyttää, että viidennes myytävästä liikennepolttoaineesta on biopolttoainetta. Tuo 20% on samalla myös maksimi, minkä polttoaineen jakelijat toteuttavat. Jos siis ostat 100% biopolttoainetta, se vähentää myyjän kokonaissekoitevelvollisuutta. Ja, valintasi vaikutus on ilmaston kannalta täydet plus miinus nolla. Valinnastasi hyötyy vain polttoaineen jakelija ja kaiken lisäksi Halla-aho kutsuu sinua moraaliposeeraajaksi.

Ja muutenkin, eikö ole ihan sama mitä tankkaat, polttoaine kuin polttoaine vapauttaa aina hiiltä ilmakehään?


Biopolttoaineen nätti ydin on siitä, ettei sen käyttö juurikaan lisää hiilen määrää kierrossa, koska se valmistetaan biojätteistä tai biomassasta. Jos biojätteen annettaisiin vain maatua, se vapauttaisi miltei yhtä paljon hiilidioksidia ilmakehään kuin jätteen prosessoiminen ja käyttäminen polttoaineena. Biomassa taas kasvaessaan sitoo hiiltä, ja polttaminen vapauttaa sen takaisin ilmakehään. Fossiilisen polttoaineen sen sijaan olisi hyvä antaa olla sitoutuneen maankuoreen, sillä sen polttaminen on ’puhdasta’ CO2 nettolisäystä.


Mutta, mutta – biopolttoaineen tuotannossa on muita kuormitusvaikutuksia maaperän köyhtymisestä ruuantuotannon syrjäyttämiseen. Lisäksi biopolttoaineet ovat eriarvoisia riippuen siitä, onko ne tehty jätteistä, sivutuotteista tai puhtaista kasviöljyistä. Hyvää regulaatiota on se, että kaikki biopolttoaineet vaativat Euroopassa sertifioinnin. Mutta isona liikenne-energiaratkaisuna biopolttoaineet lienevät mahdoton malli, jos emme halua biopolttoaineen syrjäyttävän ruuantuotantoa tai lisätä metsiemme hakkuita

entisestään.Insinöörit, startupit ja isot teollisuusyritykset kehittävät kilvan ja isolla rahoituksella eri vaihtoehtoja liikenteen päästöttömyyden toteuttamiseksi. Jotkut ovat hurahtaneet Power-to-X uskoon, toiset taas uskovat vahvasti sähköautoihin ja akkuteknologian nopeaan kehitykseen.


Vaihtoehtoja on tulossa, voittajaa ei tiedetä, eläköön utelias ihminen.


Riitta Tiuraniemi

Skoggi Oy, Perustaja

Hallituksen puheenjohtaja


https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006379679.html


#ilmastonmuutos, #ilmastopolitiikka, #hiilineutraali

23 katselukertaa0 kommenttia