• Skoggi Oy

’Hiilineutraalisuus on puhdasta businessvainua’

Tuo Kauppalehden 24.6.2020 pääkirjoituksen otsikko on niin hyvä, että sitä on pakko lainata.

Suomen elinkeinoelämä on asettunut vahvasti hiilineutraalisuuden kannalle. Idealismi voi joskus olla hyväksi, täytyy myöntää että itsekin aina joskus siihen sorrun, vaikka realismi on aina parempi vaihtoehto.

Teollisuuden ja palvelutuotannon kannattaa ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä asioita itse, tällöin julkisen vallan ei tarvitse reguloida kovalla kädellä. Näin elinkeinoelämän rakenteet korjaavat itse itseään, oikeista kohdista. Siksi elinkeinoelämä toteuttaa jopa etukenossa Suomen hallituksen kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Ja näin se on parasta.

Joskus toki eteenpäin katsovaa ennakoivaa lainsäädäntöä tarvitaan, niin kuin kivihiilin käytön kieltäminen toukokuusta 2029 lähtien. Se ohjaa mm. kotikaupunkiani Helsinkiä kohti oikeita ratkaisuja, ajoissa. Suomalaiset yritykset voivat on tarjota ratkaisuja energiajärjestelmän merkittävään hiilitehokkuuden parantamiseen ja muun teollisuuden, kaupunkien ja liikenteenkin päästövähennysten osalta. Ja koko yhteiskunta saa tästä kilpailuetua ja hyvinvointia.

Nyt jo monet yrityksetkin näkevät, että hiilineutraalisuus kannattaa, eikä se ole vain imagoasia. Tuotteiden ja palvelujen resurssitehokas, vähähiilinen tuotanto ja materiaalien uusiokäyttö on paitsi kestävää, myös taloudellisesti järkevää.

Olen aina inhonnut sanaa viherpiipertäjät, joskus jopa sen sanan käyttäjiä. Niitä vielä muutama vuosi sitten tuli vastaa erinäisissä piireissä. Eipä enää juurikaan. Eteenkin kun tuo EK: kin on ryhtynyt ’viherpuskutraktoriksi’: ’Suomen voimakas ja systemaattinen sähköistäminen on avainkeino ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi. Vain siten voidaan saavuttaa kunnianhimoisen ilmastotavoitteen edellyttämät päästövähennykset laajasti yhteiskunnan eri toiminnoissa. Ratkaisevaa on vähähiilisen sähkön hinta ja saatavuus – ne määrittävät sen, toteutuvatko suuret päästövähennykset’, sanoo EK:n puheenjohtaja Pekka Lundmark.

Eihän tuohon julistukseen voi muuta kuin yhtyä. Mutta kannattaa muistaa myös, että Suomessa merkittävin ilmastonmuutosta hillitsevä varanto on metsät. Metsät sitovat hiiltä ilmakehästä ja toimivat tärkeinä hiilinieluina. Päästöjen vähentämisen rinnalla rakennetaan myös malleja, joilla hiiltä voidaan siepata pois ilmakehästä. Maapallon metsien, soiden ja maaperän hiilinielujen vahvistaminen on tähän nyt nopein ja kustannustehokkain keino.


Helteistä kesää toivottaa

Riitta Tiuraniemi, Skoggi hallituksen pj.


https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2020/06/09/pekka-lundmark-toimialojen-vahahiilisyystiekartat-ovat-reitti-ilmastoneutraaliin-suomeen-vuonna-2035/


https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hiilineutraalius-on-puhdasta-bisnesvainua/1578ce80-8dab-40e2-9028-a6e0d7347eb821 katselukertaa0 kommenttia